Вижте невероятната история на морските костенурки в „Без багаж” тази неделя от 13.00 ч. по Diema

Предаването „Без багаж” тази неделя по Diema ще отведе зрителите до Шри Ланка, за да разкаже новата си невероятна приказка за хора, животни и чудеса. Пет от седемте вида морски костенурки идват да гнездят в Шри Ланка. Островът е едно от най-добрите места за наблюдаване на костенурки. Костенурките са много напрегнати, когато търсят място за снасяне на яйцата си и затова лесно могат да бъдат изплашени. Костенурката може да бъде доближена, само когато процесът на снасяне вече е вече започнал.

„Без багаж” попадат на изследователски център и развъдник за морски костенурки – Виктор Хазелблад. Хората в този център правят много за опазването на морските костенурки. В световен мащаб шест от седемте вида са класифицирани като застрашени заради човешката дейност. Най-големите заплахи са заплитането в рибарски мрежи, бракониерство и нелегална търговия на яйца, месо и коруби, застрояването на плажните ивици, пластмасови и други морски отломки, глобалното затопляне и замърсяването на океана.

В центъра може да бъде получена невероятно изчерпателна информация за морските костенурки. Мястото е повече от добър урок по екология, опазване на видовете и вдъхновява за истинска любов към животните не само деца, но и възрастни. Новоснесените яйца биват събирани от плажовете и пренасяни внимателно в центъра. В защитена зона е създадена абсолютно идентична среда за гнезда, в които яйцата ще се излюпят за около два месеца, далеч от хищниците и суеверните местни, които са готови на всичко, за да се сдобият с кръвта и яйцата на костенурките. Гнездата са маркирани и на табелките са описани видът на майката, броят яйца и датата, на която са положени. Когато мъничетата се излюпят, те ще бъдат пуснати в морето до максимум три дни. Тук се отглеждат и лекуват осакатени и наранени животни. Оказва се, че се случва да се излюпят и слепи костенурчета, те задължително остават в центъра, тъй като шансът им за оцеляване в океана е нулев.

Центърът се намира по пътя от Гоал към Бентота, на западното крайбрежие на Шри Ланка. Оттук по своя дълъг път са тръгнали хиляди морски костенурчета. Консервационният център е бил тотално разрушен от смъртоносното цунами през 2004 г., което прави усилието на тези хора още по-забележително.

Вижте невероятната история на морските костенурки в „Без багаж” тази неделя от 13.00 ч. по Diema