ZAZ и Nouvelle vague пеят на 18 юни, а входът на фестивала е свободен

Едни от най-популярните френски музиканти по света - Gipsy Kings, ще открият второто издание на фестивала за съвременна френска музика Франкофоли в Благоевград, който ще се проведе в града на 17 и 18 юни тази година. 

Световните звезди ZAZ  и Nouvelle vague са хедлайнерите на неговия втори ден – 18 юни.  Francofolies се провежда на открито, на централния площад в Благоевград, при свободен вход за всички жители и гости на града, напомнят от Общината там, която е продуцент на събитието.  

На 17 юни за българската публика 10 от музикантите от състава на Gipsy Kings ще пеят както големите си хитове и класики, така и няколко нови парчета, издават организаторите.

Gipsy Kings е формация, в чийто състав участват членовете на двете фамилии Рейес и Балиардос , които напускат Испания по време на Гражданската война. Преселват се в южна Франция, а техните наследници създават Gipsy Kings. Хосе Рейес - бащата във фамилията Рейес, e известен фламенко вокал, сред чиито фенове са Джон Стайнбек, Чарли Чаплин, Пабло Пикасо, Майлс Дейвис и Салвадор Дали.  Заедно със синовете си през 70-те години той основава групата Los Reyes,  които изпълняват класическо фламенко. Смърта на бащата временно разбива формацията, но по-късно братята Рейес продължават да пеят със своите братовчеди Балиардос и така се появяват Gipsy Kings. През 1987 г. издават първия си албум „Джипси кингс”, който за кратко става мултиплатинен. Тавата съдържа актуални и до днес хитове. От тогава до сега, те не спират да изнасят концерти по цял свят, имат продадени над 25 млн. албума, носители са на много награди, сред които „Грами” и „Латино Грами”. Gipsy Kings са главните „виновници” за огромната популярност по света, която получава поп ориентираното фламенко, наречено Sevillana в Испания.  През 2015  фламенко звездите отбелязаха 25 години на сцената, като по случай юбилея групата направи световно турне и изнесе концерти в Европа, Австралия, САЩ и Великобритания.

На Francofolies Благоевград, преди Gipsy Kings, сцената ще подгрее французинът с нигерийски произход  Фефе.  Рапърът ще гостува в България за първи път, но с изключително атрактивно присъствие на сцена, той печели все по-голяма международна популярност. В началото на неговата кариерата името му се свързва с двете рап формации OFX и Saïan Supa Crew.  След разпадането им, той продължава солова кариера. През 2010 записва френската версия на Wavin' Flag - сингълът, който доби грандиозен успех, избран за химн на Coca-Cola за Световната купа на ФИФА през 2010.

Фестивалът Ле Франкофоли (Les Francofolies) е най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, който се провежда всяка година от 1985 насам в  Ла Рошел, Франция. Градът е известен именно с този фестивал,  заради който всяка там пристига около 110 000- на публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, Les Francofolies се провежда в Монреал, Канада, а също и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, а от 2015 – и в Бълария.