Предаването разкрива пикантни подробности за живот на испанските монарси днес от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от туристическото предаване  “Без багаж“  се впускат в  ново приключение на Иберийския полуостров и ще пренесат зрителите сред красотите на Мадрид, Малага, Кордоба, Севиля, Ронда и Гранада. Първата спирка на това вълнуващо пътешествие в епизода днес от 13.00 ч. по DIEMA ще бъде испанската столица Мадрид, а зрителите ще научат пикантни подробности за живота на испанските крале.

Кралският дворец в Мадрид е построен през 1764 г. на мястото на крепост от 10-ти век.  След като кастилският крал Алфонсо VI превзема Мадрид през 1085 г., сградата рядко е използвана от кастилските крале.  През 1561 г. крал Филип II Испански премества столицата на Испания от Толедо в Мадрид. Градът е единствената столица на империя от онова време, която не се намира на морския бряг. За нуждите на краля на мястото на крепостта от 10-ти век е построен дворецът Старият Алказар. Той обаче изгаря до основи през 1723 г.

Крал Филип V Испански - първият представител на Бурбонската династия в Испания, заповядва на същото място да бъде построен нов дворец  - такъв, че да демонстрира величието му на цяла Европа. Решено било този път да го изградят от варовик и гранит, така че да бъде устойчив на пожар. Но и цялото това величие не помага на Филип V да се почувства по-щастлив. Дошъл от Франция, където бил принц с изключително забавен живот, в Мадрид той преживява истински шок, който отключва биполярно разстройство.  За него животът в Мадрид е ужасен и мрачен, той изпада в депресия и предпочита да остане да живее в дворец в Ретиро.

Филип V си измисля странни лечения, като да се разхожда гол из градините, да се кисне във вани с магарешко мляко и да се опива от ариите, които кастрат сопраното Фаринели изпълнява пред него всяка вечер в продължение на цели 20 години.

Филип V така и не вижда завършения проект на двореца си, но зрителите ще го видят в “Без багаж“ днес от 13.00 ч. по DIEMA

Всички епизоди на туристическото предаване можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.