След Рим, Париж, Берлин, Лондон и Барселона, образователният проект “Бейт” пристига в София, за да превърне историческото наследство на столицата в платформа за дебат и диалог

Mежду 2 и 18 май София ще приюти “номадските класни стаи” на The Beit Project – образователна инициатива, подкрепена от Европейския съюз, която ще се проведе на територията на Античен комплекс “Сердика” и в която ще вземат участие ученици между 6-ти и 8-ми клас от шест столични училища.

145 ОУ “Симеон Радев“, Френски лицей “Виктор Юго“, Американски колеж в София, 67 ОУ “Васил Друмев“, 90 СОУ “Ген. Хосе де Сан Мартин“ и 1 СОУ „Пенчо Славейков“ са училищата, които са включени в проекта.

“Учениците се насърчават да работят чрез ценностите на автономност и взаимозависимост, свобода и отговорност, демокрация и споделяне – “предмети”, които невинаги намират място в традиционната учебна програма“, сподели директорът на проекта - френският архитект Давид Столеру.

Идеята на проекта “Бейт” е да свърже ученици, които живеят едновременно в различни, но и сходни светове – били те различни религии, култури или социално положение. Инициативата се фокусира върху изследване на културното наследство на градовете и срещи с хората, сградите, историята, въпросите, които повдигат пред нас днес и, освен всичко останало, новите приятелства.

По време на заниманията си в проекта, учениците ще работят заедно във временни конструкции за учене на открито, или “номадски класни стаи”, които ще построят заедно. “Стаите” ще се намират в историческия център на града, който е и отправна точка за въпросите, които проектът “Бейт” повдига.  Този динамичен процес позволява на всяка група да развие умения в областите история, география, гражданско образование, изкуство, наука и технологии.

Проектът ще приключи с официална презентация, на която учениците ще представят кратки видео-клипове, които са създали сами по време на заниманията си.

“Бейт” се осъществява с подкрепата на Европейска програма „Европа за гражданите” и вече се е състоял в Рим, Берлин, Лондон, Барселона, Париж, Танжер, Брюксел, Лодз и Марсилия. След София, „номадските класни стаи” ще продължат своя път към Скопие и Лондон.

Проектът се ръководи от неправителствена организация, базирана в Барселона, академичен комитет и динамичен, мултидисциплинарен екип, в който участват педагози, историци, архитекти, артисти и други експерти. Създател на асоциацията и идеята на “Бейт“ е арх. Давид Столеру, който стартира проекта през 2011 г. в Париж.