Не пропускайте новия епизод на пътешествието тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Не случайно ацтеките наричали растението Агаве "дар от боговете". Открили многобройните му приложения и свойства още преди хиляди години, древните индианци използвали агаве в ежедневието си за храна, лечение, ритуали и забавление.

Познати са над 300 вида от това многогодишно растение.

Агаве е разпространено в Мексико и съседните на държавата райони, островите в Карибско море, Централна и Южна Америка. Пренесено е и в Средиземноморието, тропиците и субтропиците.

От сърцевината на агавето се прави сироп. От листата се правят въжета, канап, груб плат, произвежда се опаковъчна хартия, корабен текелаж, риболовни такъми. От цветове, листа и стъбла става прекрасна салата. Но само от сърцевината на синьото агаве се извлича сироп, от която става текила.

От соковете на някои други видове агаве, чрез специално варене се получава меласа, а при ферментация - алкохолни напитки.

Агавето е по-сладко от меда и не толкова гъсто. Има много полезни за здравето съставки, съдържа вещества, които предпазват от рак на дебелото черво, сокът укрепва имунната система и повишава енергийните запаси на организма. Ацтеките го използвали като ефективно лекарство за отстраняване на циреи, при ухапване от змии и насекоми.

Какво още са откриват в Мексико "Без багаж"?

Гледайте новите епизоди за Мексико, всяка неделя от 13.00 ч. в ефира на DIEMA. 

Всички минали епизоди можете да гледате ТУК.