Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ разказват за едно от невероятните археологически открития в Мексико тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.  Чичен Ица е древен град на маите в мексиканският щат Юкатан. Тук някога са живели различни етнически групи, оставили следи в огромното разнообразие на архитектурни стилове.

Снимки от Чичен Ица може да разгледате ТУК

Чичен Ица е едно от най-посещаваните места в Мексико. Милиони туристи пристигат тук, за да видят отблизо чудесата, сътворени от древните маи. Земята, на която се издига Чичен Ица, е била частна до 29 март 2010 г. Едва тогава  е закупена от щата Юкатан.

Тази невероятно мощна икономическа сила в света на маите, създавала търговски пътища до Южна Америка, въпреки че е много вероятно техните търговски маршрути да са излизали дори извън американският континент.

Чичен Ица добива сериозна регионална известност до края на Ранния класически период, около 600 г. сл. Хр. Археолозите смятат, че между 900 г. и 1050 г. този древен град се е разгърнал и се е превърнал в столицата на региона, контролирайки повечето части от централния и северен полуостров на Юкатан. Основната част на Чичен Итца обхваща приблизително 5 кв. км., но учените са открили доказателства, че по-малките селища, принадлежащи към града, се простират по-далеч.

Някои от обектите в Чичен Ица са особено популярни.  Освен храмът Кукулкан, интерес представляват Храмът на воините, Храмът на ягуарите, обсерваторията Каракол, статуи на божества, релефи и Свещената Сеноте - дълбок около 50 м. естествен кладенец, служил за извършването на ритуали и жертвоприношения.

Вижте чудесата на Чичен Ица в новия епизод на "Без багаж" тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване “Без багаж” можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.