Той ще участва на фестивала за съвременна музика Франкофоли, който ще се проведе на 22 и 23 юни в Благоевград

Младият френски музикант с български произход Венсан Винел ще излезе на българска сцена за първи път на фестивала Франкофоли. Той става популярен у нас и във Франция с таланта и личната си история, която разбива социалната стигма за хората с увреждания. Венсан е надарен с изключителен слух, но с нарушено зрение и през 2017 се явява на кастинг в "Гласът на Франция", където веднага спечелва журито. Макар да не побеждава в шоуто, достойно стига до третото място на финала.

Мария Милкова се срещна с талантливото момче във Варна, където той разказа как се е променил животът му след последната им среща на гарата в Париж. 

"През тази една година ми се случиха толкова много неща! Успях да запиша първия си сингъл, който ще излезе съвсем скоро, също така написах книга, в която разказвам как стигнах до тук" - коментира Венсан. 

Венсан ще се включи и в подкрепа на социалната кауза за равен достъп до култура и изкуство на хора в неравностойно положение и различни социално изолирани групи. Кампанията "Отворена зона" е инициатива на фондация Моменти, в която четвъртото издание на Франкофоли ще бъде първото събитие в България, което застава зад каузата и ще осигури специални условия за достъп на хора с увреждания на всеки един от концертите в програмата.

Тази година фестивалът за съвременна музика ще се проведе на 22 и 23 юни, при вход свободен, в парк "Македония" в града, където миналата година събитието събра над 30 000 публика.   

За първи път на концертите на Франкофоли ще бъде изградена специална фестивална зона, подходяща за настаняване на хора с нарушена мобилност и техните придружители, обособена като достъп и необходима видимост към сцената. На разположение за помощ в придвижването на хора с увреждания ще бъдат и доброволци-асистенти. Необходимост от асистент може да бъде предварително заявена в Информационния център в града.

NOVA е медиен партньор на събитието.