Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ стигат до Тарудант - един от малко познатите, но красиви градове на Мароко, тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.Като една от предните позиции на римската армия, Тарудант бил известен като Вала. Първият  основан град с име Тарудант изглежда се е появил между IX и X век, когато берберските племена започнали да възприемат по-малко номадски начин на живот.

Снимки от Тарудант може да разгледате ТУК

Разположен е в долината Сус в Южнo Мароко, на изток от Агадир, по пътя към Уарзазат и пустинята Сахара, и на юг от Маракеш. Известен е като "бабата на Маракеш", защото изглежда като по-малко негово копие със заобикалящите го укрепления.

Тарудант заема важно място в историята на Мароко, защото е първата столица на Саадите и е един от най-старите градове в Мароко. Династията управлявала Мароко от 1549 до 1659 г. като издига суфизма на почит в Мароко. През шестнадесети век за кратко използва Тарудант като столица, преди да премести царското си седалище в Маракеш.

Днес градът е забележително пазарно градче и има сук близо до всеки от двата си централни площада - Асараг и Талмоклат. Има и седмичен сук извън стените на града, близо до бъдещия университетски район. Някои от най-невероятните стоки са оборудване за езда на камила, кози кожи, дори сандали от камила. Градските стени са с дължина близо 6 километра, издигнати с бастиони и пресечени от девет порти, които все още се използват.

Гледайте новия епизод на “Без багаж“ тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване “Без багаж” можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.