Гледайте историческата драма на 3 март от 20.00 ч.

В деня на националния празник от 20.00 ч. по NOVA зрителите ще имат възможността да видят и съпреживеят въздействащата история на българската воевода Румена. Гледан от над 90 000 зрители на голям екран, в телевизионния ефир ще се излъчи разказa на българската лента “Воевода”, който ще ни припомни истинската и трогателна история на една смела жена, изправила се сама срещу жестокостите на действителността.

Лентата е създадена по спомени на очевидци и разказа "Румена войвода" от класика Николай Хайтов, който разкрива истинската история на Румена - майка, принудена да остави дете и дом и да се наложи в суровия мъжки свят на 19 век. Тя предвожда чета и налага свое правосъдие в завладяната от Османската империя България. Подготовката на зрелищната продукция от зародиша на идеята за филм до момента на неговата поява в киносалоните отнема на режисьора Зорница София 7 години.

Филмът “Воевода” може да се похвали с премиери на два фестивала от А категория -  Световна премиера на Международния филмов фестивал в Шанхай и Европейска премиера на Международния филмов фестивал в Москва. "Има много любопитни спомени на очевидци за живота на Румена. Явно е била извън нормите, извън това, което се е считало за стандартно за жените поне в онова време”, коментира Зорница София, която освен режисьор на филма е и в главната роля на Румена Воевода. Сред актьорите, които играят във филма, ще видим още Владимир Зомбори, Алек Алексиев, Леарт Докле и Димитър Селенски.

Не пропускайте българския филм “Воевода” тази неделя от 20.00 ч. само по NOVA.