Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от „Без багаж“ ще запознаят зрителите още интересни детайли за древните шинто вярвания на японците тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Горите около шинто и будистките храмове в Япония се смятат за ками или духове закрилници. Дърветата в тях за защитени. Има стотици свещени планини и свещени водоеми, свързани с водни божества, кладенци, свързани с будисткия монах Кукай и водопади, за които се смята, че са обитавани от дракони и божества като Фуди Муо.

Свещените гори обикновено имат много високи, стари, често кедрови дървета. Ако видите група високи дървета, има голяма вероятност това да е свещено място. Cleyera japonica (sakaki) е цъфтящо вечно зелено дърво, срещащо се в топлите зони на Япония, Тайван, Китай, Мианмар, Непал и северна Индия. Може да достигне до 10 метра височина. Листата са от 6 до 10 см дълги, овални, блестящи, тъмно зелени отгоре и жълто-зелени отдолу.

Кората на тези дървета е червеникаво-кафява и гладка. Обикновено сакаки се садят в градини, паркове и около светилища. Освен сакаки, за шинто религията свещени са и други дървета.

В шинто ритуалите за приноси на боговете и духовете, клоните на дърветата сакаки се декорират с хартиени ленти шиде.

Свещените гори често се намират в близост до кръстовища или входове към села и се смятат за местни духове  настойници. Някои ги смятат за портали към Йоми, земята на мъртвите… 

Гледайте новия епизод на „Без багаж" тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.