Гледайте „Предците им говорят в сънища” - разказ за населението кхоса в Южна Африка тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от „Без багаж“ отиват на гости при кхоса, втората по численост група население в Южна Африка тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.  След прочутите зулу, които са около 9 млн, втора по численост е групата кхоса - около 7,5 млн. След тях следват африканерите, северен сото, цвана, белите с британски произход, южните сото, цонга, свази, венда и ндебеле.

Предаването ще ни отведе в гостоприемното село Нксинксоло, където живеят кхоса, и ще ни запознае с ритуалите за принадлежност, които членовете на клана изпълняват още от своето раждане. Всички те имат символно значение за развитие на човека и се практикуват и днес. 

Един от най-интересните ритуали се нарича Укутуалуа. Чрез него мъж, който възнамерява да се ожени, може да избере бъдещата си съпруга. Най-важното е жената и мъжът да не споделят едно и също кланово име, защото в такъв случай бракът е невъзможен. Ако бъдещите младоженци преминат през този първи филтър, се назначават брачни преговарящи. Определя се цената на булката, която зависи от нивото на образованието ѝ, дали нейното семейство е по-богато от това на мъжа, какво може да спечели мъжът от брака и колко е желана булката.

След като цената бъде платена в едър добитък или с пари, започват чествания с жертвени животни и бира. Старейшината от семейството на младоженеца определя как да се облече съпругата, а жените ѝ дават име, което да символизира връзката между двете семейства.

Суеверията на кхоса са свързани с ритуални жертвоприношения на крави, които ги свързват с предците. А  също така и с тълкуването на сънища от представители на клана, които са надарени с умения да разчитат виденията. Интересно е, че често се случва сънят на един да се появи и при друг майстор на сънищата. Как точно се осъществява този специален ритуал на общуване между живите и мъртвите - гледайте в новия епизод на „Без багаж” тази неделя от 13 ч. по DIEMA.