„Без багаж“ ни запознават с живота на големия южноафрикански град

Кейптаун е най-старият град в Южна Африка. Тук е законодателната столица на страната и центъра на провинция Западен Кейп.

Кейптаун е дом на 64% от населението на провинцията. Той е един от най-пъстрокултурните градове в света. До златната треска на Витватерсранд и развитието на Йоханесбург, Кейптаун е най-големият град в Южна Африка.

Най-ранните известни останки в региона са датиран между 15 000 и 12 000 години. Малко е известно за първите заселници в региона, тъй като няма открита писмена история. За първи път тази част на света е спомената от португалския изследовател Бартоломе Диасин в 1488г. Той е първият европеец, който е достигнал до тази точка и я е нарекъл "Носът на бурите" (Cabo das Tormentas). По-късно Йоан II на Португалия я преименува на "Нос на добрата надежда" (Cabo da Boa Esperança), поради зародилия се оптимизъм от отварянето на морски път към Индия и Изтока.

В края на 16-ти век португалски, френски, датски, холандски и английски, но предимно португалски кораби редовно спират в Тейбъл Бей по пътя към Индия. Те търгуват с Кхойкхой - традиционно номадско пасторално небанту коренно население от югозападна Африка с тютюн, мед и желязо в замяна на прясно месо.

Историята на Кейптаун е бурна. Тук е един от центровете на движението срещу апартейда. 

Как изглежда животът в Кейптаун днес?

Гледайте новия епизод на "Без багаж" тази неделя от 13.00 ч. по Diema.