Филмът на режисьора Стефан Командарев е големият победител на кинофестивал в Германия

„Здравей, България“ „гостува“ виртуално на вилата на режисьора в село Равногор, където режисьорът прекарва своята социална изолация

"В кръг" спечели двете основни награди от кинофестивала goEast в Германия

За успеха, изолацията и киното по време на COVID-19.

„През последните два месеца, прекарани в социална изолация, написах сценарий за още един нов филм. Може би най-доброто лекарство в една такава ситуация е да си зает и ангажиран. Иначе пандемията е сериозно изпитание за всеки. Излязоха всевъзможни конспиративни теории, отключиха се всякакви психически защитни механизми като отричане, търсене на лесния виновник и т.н. Истината е, че сме изправени пред едно изпитание, което ще мине. Въпросът е да излезем безболезнено и по възможност помъдрели“, споделя Стефан Командарев.

„Новият сценарий, който написах, беше повлиян от епидемията от коронавирус. Гледах едно интервю с Кен Лоуч по повод това, че в следващите години тази тема неизменно ще присъства във филмите, защото тя повлия на всички нас“, разкрива режисьорът.

Дневникът на един необикновен София Филм Фест: „Писма от Антарктида“ и „В кръг“

За фестивала във Висбаден

„Фестивалът във Висбаден е сериозно събитие с дългогодишна традиция. Това беше 20-тото издание. Вече два пъти печеля първо място там. Дори Стефан Китанов каза, че трябва да направят специална награда на мое име. Това е третият път, в който печеля, но този път отличията са две. „В кръг“ взе наградата на журито „Златна лилия“ и наградата на филмовата критика. Хубаво е, че фестивалът се състоя, защото много други, включително такива, в които нашият филм беше селектиран, бяха отменени. И София Филм Фест беше отложен, и Кан беше отложен, но Висбаден взеха едно смело решение да проведат фестивала по един новаторски начин, а именно онлайн. Всички зрители гледаха филмите през компютрите си, журитата на фестивала заседаваха в домовете си, обсъждаха и присъдиха наградите също онлайн. Подготвиха дори церемония по награждаването с виртуален киносалон, с анимирани водещи, с включване на журитата. В този фестивал имаше 107 филма от 40 държави, но от самото начало бе решено в знак на солидарност с хората, създаващи кино, наградният фонд да бъде разпределен по равно между всички режисьори от игралната, документалната и късометражната програма. Този акт на солидарност силно ме впечатли.“

„В кръг“ се осъществява с медийната подкрепа на NOVA и подкрепата на ИА „Национален филмов център“, Столична община, фонд ЕВРОИМАЖ, Сръбски филмов център, Илиян Рангелов, КИА Моторс България, Доли медия студио, Контраст Филмс и в партньорство със Синдикалната федерация на служителите на МВР.