Интересните моменти от ден 16 на онлайн изданието на фестивала

След като провеждането на София Филм Фест e отложено поради извънредната ситуация, организаторите намират креативен начин да развълнуват киноманите с онлайн дневник. Част от изненадите, които той предлага, са представяне на различни филми, спомени за случки от фестивала на същия ден преди години и поздрав от приятел на СФФ.

В шестнадесетото издание на ПРЕДСТАВИ СИ * 24-тия София Филм Фест ви представяме още един филм от рубриката „Ново българско игрално кино“ – „Диви и щастливи“ на Мартин Макариев. Филмът е независима продукция без държавна подкрепа и е най-гледаният български филм през 2019 г.

Късометражните филми на деня са на Драго Шолев – „Преди живота, след смъртта“, спечелил Наградата Джеймисън през 2005 г. и селектиран в „Седмица на критиката“ в Кан, и „Трябва да ти кажа нещо“.

Сред останалите ленти в ден 16 се нареждат шедьовърът на Федерико Фелини „Сладък живот“, дебютът на Аки Каурисмаки „Престъпление и наказание“, „Отворена врата“ на Флоренц Папас, „Прати ме в облаците“ на Конкон Тен и „Бащите на хардкора“ на Йън Макфарланд.

На този ден със снимков материал ще бъдат припомнени още: представянето на „Източни пиеси“ на Камен Калев, „Запечатани мигове“ и връчването на „Наградата на София“ на големия шведски режисьор Ян Троел, режисьорската версия на „Тенекиеният барабан“ и раздаването на автографи от носителя на „Оскар" и „Златна палма" режисьор Фолкер Шльондорф, представянето на филмите „В къщата“ на Франсоа Озон от актьора Енрст Юмхауер и „Падаща звезда“ от режисьора му Луис Миняро.

Ще бъде припомнена и премиерата на „Снимка с Юки“ на Лъчезар Аврамов, спечелил наградата на публиката на СФФ през 2019 г., а също и журито на 16-ия СФФ през 2012 г. – Дейвид Макензи (председател), Марк Баше, Драго Шолев, Ваня Щерева и Ян Цвиткович.

Специалният гост на днешния 16-и брой на Дневника е италианската режисьорка Аличе Рорвахер.

Музикалният поздрав на деня е песента „Тъмна земя“ на актьора, режисьор и музикант Иван Юруков, по текст на Димитър Воев и в изпълнение на Иван Юруков, Стоян Младенов, Николай Димитров, Милен Апостолов.

Още за музикалните и видео изненади в този ден можете да видите ТУК.