Как коледните подаръци стигат до получателите си – тази неделя след централната емисия новини на NOVA

Най-светлите празници се крият зад ъгъла, а това означава много работа за Дядо Коледа по цял свят. В „Темата на NOVA” журналистът Запрян Запрянов и операторите Димитър Василев, Мартин Младенов и Кирил Тасев тази седмица се заемат с отговорната задача да помогнат в раздаването на подаръците, като донесат една от коледните изненади у нас. Пътуването на екипа започва на 2400 км от България на британска земя и преминава през цяла Европа с различни шофьори на камиони и тирове.

Оказва се, че по пътя си екипът на NOVA среща различни пречки, които затрудняват доставката на стоки. Една от тях е COVID-19 пандемията, която отново заплашва бизнеса на транспортните фирми заради нови разпоредби, които британската държава планира да въведе от началото на следващата година. От друга страна, разводът на Великобритания с Европейския съюз също често оказва влияние върху търговията. Според превозвачите Брекзит е довел до хаос, а в основата на проблема поставят забуксувалите търговски преговори между Европейския съюз и Великобритания.

Друг проблем, с който шофьорите от спедиторските фирми редовно се сблъскват, са мигрантите, които търсят по-добър живот във Великобритания. В стремежа си да прекосят Ламанша, за да стигнат до обетованата земя, те щурмуват нелегално тировете и по този начин заплашват компаниите и шофьорите с тежки наказания и глоби.  

Какво още видя екипът на NOVA по пътя от Великобритания до България и какви рискове крие транспортът на стоки от Обединеното кралство?

Гледайте „Шейна на колела" в „Темата на NOVA“ на 19-и декември, веднага след централната емисия новини.