Сценаристът, композиторът и изпълнителят на песните разказват за работата си по саундтрака на сериала

Саундтракът на сериала „С река на сърцето“ остави трайни следи в зрителите. Композиторът Виктор Стоянов, сценаристът Георги Тенев и професионални музиканти създават 29 изцяло авторски песни, които вече могат да бъдат открити в музикалните платформи. Всяко изпълнение, във всеки епизод допълва историята и предава емоцията на героите, които и до днес запяват „Студена е реката“. Сценаристът, композиторът и изпълнителката на песните разказват повече за процеса на създаване на авторската музика за сериала „С река на сърцето“.

„В началото получихме теми за текста на песните, които по-късно станаха емблематични“ разказва сценаристът Георги Тенев.

„Музиката е мислена да тече като река. Да няма голяма динамика и агресия, и тази тема я има през цялото време. Музиката е мислена да отговаря на действието в сериала. Композирането на музика за сериал е по-различно от това за филм, защото емоцията трябва да се предаде на части. Във финалните епизоди тя трябва да избухне. Голям киноман съм и обичам да следвам стандартите заложени в този бизнес. Например Джон Уилямс работи със Стивън Спилбърг и той разказва как е написал главната тема за филма „Челюсти“. Сяда на пианото и свири, а на въпроса на Спилбърг защо звучи така, Уилямс му отговаря, че няма акула, която да мисли логично. Така се получава емблематичната тема на лентата. Затова и аз обичам да работя с режисьора. Дълго време обсъждахме с Мартин Макариев каква да е музиката. Целта бе да се отдели от общия фон и мисля, че успяхме с микса от песни и инструментална музика. Благодаря на телевизията, че ни даде възможност да създадем авторска музика, която да се върне в българските сериали и българското кино. Тази песен, която направихме се превърна в нещо емблематично и всеки я свързва със сериала“, разказва композиторът Виктор Стоянов.

„Писането на песни е една от най-приятните работи, тъй като е близо до чистата поезия. Ние всички заедно правим нещо, под наблюдението на режисьора, което трябва да роди синхрон и симфония. За мен времето прекарано в студиото бе страхотно. Процесите по създаването бяха много интересни. Страхотен риск бе, тъй като правихме музиката преди да се е завъртяла камерата“, споделя повече за процеса на творене на музиката сценаристът и автор на текстовете на песните Георги Тенев.

„Беше много вълнуващо създаването на музика в студиото. Имахме малко време, а ние с другите две момичета получихме текстовете и темите, но някои от тях се родиха на място, импровизирайки. Трябваше да разберем какво иска Виктор, като композитор и Георги, който е измислил идеята и стои зад самите думи, а също така и да се съобразим с виждането на Мартин Макариев. Имаше момент, в който и тримата ми говореха едновременно в слушалките“, допълва Биляна Тодорова, която е музикант, изпълнител и сценарист в сериала.

„С река на сърцето“ следва дългосрочния ангажимент на Нова Броудкастинг Груп да инвестира в качествени филмови продукции, да подкрепя творческите професии в тази сфера и активно да участва в развитието на филмовата индустрия у нас.

Следете всичко за новия сериал на NOVA „С река на сърцето“ на Facebook страницата и Instagram профила на продукцията.