„Чувстваме работата преди всичко като удоволствие и уникална възможност. Често ни питат: „Как ставате толкова рано? Как издържате?“ Ние обичаме работата си!“

Първите, които стартираха ефир в новия дом на NOVA тази седмица, са най-ранобудните. Точно в 05.58 ч. на 1 февруари водещите на сутрешния блок „Здравей, България“ Мира Иванова и Виктор Николаев запалиха лампите и "ритнаха" ефира. За смешните случки през годините, за конфузните ситуации, за незабравимите моменти и за усещането да си в третия поред телевизионен парламент на NOVA с пълен мандат…

„Първият ден, при старта аз дойдох значително по-рано. Към 04.30 ч. Започнах да търся изпълнителният продуцент. Намерих го заспал на един от диваните, явно е имал много малко време за почивка“, разказва Виктор Николаев.

„Когато аз пристигнах към 02.30 ч. вече имаше колеги тук в сградата. Десет минути след мен дойде и Ники Василковски, който също е много ранобуден. Изненадан ме попита: „Не сме ли първи днес?“, допълва Мира Иванова.

Първата сграда на NOVA беше голям гимнастически салон в Дианабад, където Мира си била и ти…?

„Да, беше много страшно. Там телевизия съществуваше само на основата на ентусиазма на екипа. Част от хората от онова време работят и до ден днешен в нея. Гримьорната там приличаше на стара баня с малки сини плочки. През годините обаче нещата много се промениха“, разказва Мира Иванова.

Това са годините на развитие на частните медии в България. Мира споделя, че е дошла да работи в NOVA едва на 20-годишна възраст. Виктор от своя страна разкрива своето първо работно място – в Разград в радио „Оберон“. Като малък водещият си припомня, че е продавал и вестници. „Вървях толкова бързо и крещях заглавията, че хората не можеха да ме стигнат, за да си купят вестник. Оказа се, че не съм подходящ за тази работа. Иначе съм работил в радио, в което основно се пускаше музика. Имахме новини, прогноза за времето и от време на време малко обяви“, спомня си Виктор Николаев.

Мира споделя, че най-напред е работила като журналист в радио „7 дни“. „Бях парламентарен репортер. Имам обаче и две работни седмици извън журналистиката. В Студентски град в блок 42 Б имаше кафене, където работех за кратко. Но първо – аз не мога да смятам. Второ – не мога да свърша нищо, ако ме гледат в ръцете. Реших, че тази работа не е за мен и след това попаднах в радиото.“

За гафовете в ефир

„Първият ми гаф беше, когато казах, че Нийл Армстронг е първият човек, стъпил на Земята. Друг случай – водех обеден блок в Канал 3. Имаше някакъв проблем с техниката и каквото и да анонсирах, тръгваше един и същи репортаж за маслодайната роза. Бяха приели някакъв закон в парламента. И така един час вървя новината за маслодайната роза. И никой не можа да разреши този проблем“, разказва Мира Иванова.
„Аз помня ситуация от Дарик радио. Бях студент и бях изтървал всички възможност за записване на някакъв спорт. А, ми трябваше заради подписите и оценките. Наложи се да съчетая пресконференция в Кремиковци с фехтовката. Отидох до зала „Фестивална“ с една торбичка с екипа за фехтовка. После прибрах набързо нещата в торбата и хукнах към Дарик радио, откъдето трябваше да ме закарат с кола до Кремиковци. Помня, че беше важно събитие, носех нова тетрадка от 60 листа, за да мога да си записвам. Пресконференцията вървеше добре, изписах почти цялата тетрадка, върнах се в радиото и сглобих някаква информация. В края на деня, когато се прибрах вкъщи и изгледах какво съм направил, се оказа, че съм сгрешил най-важното – името на инвеститора, на който е посветено цялото събитие“, разказва Виктор Николаев.

Лора също се присъедини към своите колеги със спомени за нейните собствени гафове. „Имаше една жена, която твърдеше, че е наследница на Левски. Не помня кой я беше довел в ефир. Жоро Коритаров ми беше партньор. Тя говореше много бавно – по едно изречение в минута. Накрая каза: „Всъщност аз нищо не знам, защото имам тумор в мозъка и не знам какво говоря!“ Не знаех как да реагирам на това…

За трудностите в телевизията в наши дни

„Сред големите трудности в телевизията в наши дни е да задържиш вниманието на зрителя за повече време. Ние имаме късмет, защото сутрешният блок е такъв формат, в който аудиторията се променя – един се събужда в 06.00 ч., друг – в 07.00 ч. Заради информацията, която буквално струи отвсякъде, интернет дава огромни възможности, ние трябва непрекъснато да догонваме нещата“, споделя водещата на „Здравей, България“.

„Днес е по-трудно да се пресее информацията. Публиката иска скорост, по-логични, по-кратки въпроси. Информацията е толкова много сега, че се чудиш какво да я правиш. Опитваме се да опазим хумора си, в нашата работа това е вид спасение и зареждане. Имах една особено нелепа случка – сутрин имаме поредица от различни кратки новини, които те разхожда от Нова Зеландия през Сибир до Нови хан. Част от тях импровизираме. Имаме информация – но трябва да има и реакция. Един ден Мира представяше някаква информация за Уитни Хюстън. В този момент аз не се сещам, че тя е починала и казвам: „Какво прави тази жена?“, спомня си Виктор Николаев.