Събирането на новите местни данъци в София ще бъде спряно...

Събирането на новите местни данъци в София ще бъде спряно. Столичани ще платят таксите, които важаха преди новото презониране на столицата, обяви кметът Йорданка Фандъкова. Решението идва седмица след като неочаквано високи сметки за данък сгради и такса смет предизвикаха недоволството на хиляди столичани. Заместник- кметът Минко Герджиков – автор на проекта за новите зони на София, тази сутрин подаде оставка.

Заради липсата на достатъчно информация и последвалото масовото недоволство на хората, новите местни данъци за софиянци най-вероятно ще се отложат за догодина, обяви кметът Йорданка Фандъкова.

Столичани, които вече са платили по-високите такси, могат или да получат обратно надвзетите суми, или те да им се приспаднат при бъдещи сметки. Само в част от квартал „Банишора” ще има увеличение, защото там била сгрешена категорията за данъчна оценка още преди 12 години. Иначе, кой ще напусне поста си в общината, заради проблема ще стане ясно до средата на седмицата.

От БСП поискаха оставката на самата Фандъкова. СДС пък настояват за ново презониране, но след задълбочен анализ. От софийската организация на ДСБ се обявиха за пълна отмяна на новите данъци. В противен случай от партията щели да оттеглят подкрепата си за Фандъкова и ГЕРБ в столицата.

Снимка: БГНЕС