Собствениците на социалната мрежа искат да създадат своеобразен дипломатически корпус, в който да има по един представител от всички държави. Какви са изискванията и има ли вече кандидати от България?

Фейсбук обяви конкурс за посланици. Собствениците на социалната мрежа искат да създадат своеобразен дипломатически корпус, в който да има по един представител от всички държави. А мястото на българския посланик все още е празно. Изискванията, обаче са много високи и въпреки това, само няколко седмици след началото на конкурса, се появиха първите кандидати от България.

Преди седмица на корпоративната страница на Фейсбук се появява обява, която гласи: \"След като Фейсбук стана част от ежедневието на повече от 600 милиона души по света, решихме, че трябва да създадем своя мрежа от посланици, която да обхваща целия свята, да се простира от Индия до Ирландия\".

Изискванията към кандидатите много приличат на тези към истинските дипломати. На първо място е нужен 10-годишен опит в правителствена служба, медия или пък в областта на икономиката, след това - перфектно владеене на английски език. От Фейсбук искат и желаещите да бъдат посланици на мрежата, да имат добри контакти с политиците в собствената си страна, както и да познават законите. Въпреки високата летва в България вече има евентуални кандидати за поста  - Георги Кателиев - Web дизайнер и Добринка Бързачка - Експерт международен маркетинг и продажби.

Засега компанията не разкрива какви заплати е подготвила за новите си служители, но обещава да няма разочаровани, а иначе за място в дипломатическия корпус им може да кандидатства всеки на страницата на Фейсбук.

Повече за първите български кандидати – във видеото.