По повод Деня на детето в рубриката \"Моето бебе\" \"На кафе\" даде полезни съвети за това как да играем с децата си и какви играчки да им предлагаме в различните етапи от тяхното развитие...

По повод Деня на детето в рубриката \"Моето бебе\" \"На кафе\" даде полезни съвети за това как да играем с децата си и какви играчки да им предлагаме в различните етапи от тяхното развитие.

 

Най-честата грешка на родителите е, че затрупват децата си с играчки. По този начин бебетата се разсейват и не могат да се концентрират. До 1-вата годинка те могат да се концентрират върху три предмета.

 

Друга грешка е да се дават играчки, които са многофункционални и с които бебето се занимава твърде дълго. Така липсва контакта на детето с родителя и привикват повече към предмети, отколкото към хора.

 

Играчките, подходящи за първите 3 месеци, са малките червени играчки, защото този цвят стимулира бебето. Активизира нервната му система и кръвообръщението.

 

Във възрастта от 4 до 6 месеца бебето вече само да определя колко време ще играе. Родителят трябва да го остави да води, като разбира се е под постоянно наблюдение. Подходящи са меките и гумени играчки, които може да сложи в устата си и с които да не се нарани.

 

Важно в тази възраст е и бебето да играе с топки, защото те са любими играчки на всички деца и развиват много умения. За предпочитане са надуваемите топки. Хубави са играчките от естествени материали – дърво вместо пластмаса и тези от памучни материи.

 

Във възрастта от 7 до 9 месеца децата се радват най-много на предметите, които родителите ползват в ежедневието. Всичко, което пее и свири в тази възраст вече е подходящо за тях. Родителите не трябва да забраняват на децата си да пипат всякакви предмети, защото те са любознателни и по този начин искат да се учат.

 

Във възрастта от 10 до 12 месеца чрез играчките у децата трябва да се развива двигателните им умения, координация и балансиране.

 

Научете още за най-подходящите играчки във видеото.