Вдигането на минималната работна заплата и пенсиите ще се отрази изключително негативно на бизнеса, обявиха от Търговско-промишлената палата...

Вдигането на минималната работна заплата и пенсиите ще се отрази изключително негативно на бизнеса, обявиха от Търговско-промишлената палата.


Според икономисти мярката ще доведе до съкращения и ще увеличи безработицата. Утре правителството трябва да гласува увеличение на пенсиите и на минималната работна заплата от 240 на 270 лева.


Потърсихме мнението на основния субект на този спор - работника. Мариян Илиев от София работи като охранител, но отделно припечелва допълнително от малък магазин. Въпреки че одобрява увеличението на минималната работна заплата, изпитва притеснения.


Така, въпреки амбициите си за развитие, Мариян е  загубил работата си като шлайфист в дърводелска фирма. Сега се притеснява сценарият да не се повтори и при настоящата му работа като охранител.


Подобен риск виждат и икономистите. От Търговско-промишлената палата са изчислили, че увеличението на минималната заплата с 30 лева ще принуди частния бизнес да плати общо близо 37 милиона лева повече за заплати и над 43 милиона за осигуровки.


Според Владимир Каролев обаче вместо да се влеят повече пари в държавата, може да се получи обратният ефект – увеличение на безработицата и сивия сектор и намаляване на инвестициите.


Работодателите също са притеснени, че минималната заплата от 270 лева ще доведе до по- високи разходи за бизнеса, а от там и до съкращения.