Всички знаем удобствата и неудобствата на двата метода за загряване на вода. Но как стоят нещата, когато опираме до разходите?

Бойлер или \"Топлофикация\"? Всички знаем удобствата и неудобствата на двата метода за загряване на вода. Но как стоят нещата, когато опираме до разходите?


В сложните изчисления ни помага професор Никола Калоянов. Какво показват сметките: ако едно 4-членно семейство ползва 150 литра топла вода на ден и я загрява с бойлер, ще плаща по 45 лева на месец.


Ако обаче източникът на гореща вода е \"Топлофикация\" – сметката излиза 22 лева на месец. Като към тази сума добавяме и минимума загуби по тръбите вкъщи.


Реално обаче едва ли има абонат на Топлофикация, който да получава сметка от 20 лева на месец. Защо се получава така? Първо, при старите инсталации, технологичните загуби са много по-големи от 50%. Какво се случва със сметката ни?


Сметката ни набъбва драстично и ако в съседство живеят предприемчиви комшии, които манипулират измервателните уреди вкъщи. Така се оказва, че тяхната енергия е за наша сметка.


Ако и в нашия вход има крадци на топло, те със сигурност няма да могат да спят спокойно – с помощта на специална термовизионна камера, която показва точно каква е температурата на дадения обект.