Според здравния министър лекарска грешка е довела до смъртта на едно от тях...

Мистерия около смъртта на четирите бебета в държавната болница в Пазарджик. Според здравния министър Стефан Константинов лекарска грешка е довела до смъртта на едно от бебетата.

 

До няколко дни се очаква заключението на Изпълнителната агенция \"Медицински одит\" към здравното министерство, която разследва смъртта на четирите деца.

 

Две от момиченцата умират по време на нощното дежурство на доктор Симеон Атев. Първото живее само половин час. Смъртта му настъпва заради вродени малоформации.

 

Второто момиченце е било разположено седалищно в корема на майката. Налага се да бъде направено напрeчно секцио и доктор Атев търси помощ от шефа на отделението.

 

Според разследващите именно в този случай лекарите са допуснали груби пропуски. Те са имали достатъчно време, за да подготвят майката за нормално раждане. Бебето се е задушило и е починало. Опитите ни да се свържем с доктор Атев се оказаха неуспешни.

 

Неясно защо веднага след дежурството си, доктор Атев излиза в болнични. Часове по-късно е разпитан от полицаи в дома му. Тестван е с дрегер, който е отчел 2.68 промила алкохол в кръвта му.

 

И за двата случая прокуратурата в Пазарджик е образувала досъдебно производство само, че срещу неизвестен извършител. Комисията от Регионалната здравна инспекция, която също проверява случаите, е на мнение, че няма допусната лекарска грешка.

 

Малоформациите при бебетата са вследствие на близкородствени бракове, което е характерно за хората, живеещи във Велинградския регион. Днес родителите и техните близки отказаха да разговарят с медиите.