Хлорът в басейните е най-често обвиняваният за сърбеж по тялото при хора с много суха кожа...

Новината за открити Ешерихия коли и стафилококи в минерални басейни в \"Овча купел\" разбуни духовете и разочарова плажуващите днес.

 

В тази връзка проф. Николай Цанков, председател на Българското дружество по дерматология, обясни в \"Часът на Милен Цветков\", че Ешерихия коли може да попадне в басейн от фекалии или уриниране във водата при наличие на сериозно бъбречно заболяване.

 

Хлорът в басейните пък е най-често обвиняваният за сърбеж по тялото при хора с много суха кожа, които могат да развият различни обриви. Възможни са и обриви, подобни на тези при варицелата.

 

\"По ръба на басейна има много бактерии и гъбички и затова е препоръчително ходенето с джапанки. Такива има и по трамплините, тъй като от там минават стотици души\", обясни проф. Цанков.

 

Най-простата предпазна мярка е след всяко влизане в басейна да се вземе душ, посъветва той.

 

\"Не е необходимо да има 100% чистота в басейните, защото човешката кожа има своята защитна функция, но слагането на хлорни и всякакви други препарати е необходимост\", заяви професорът. Най-сериозните кожни прояви обаче остават от джакузита и вани.

 

Други възможни проблеми от водата в басейните са контактен дерматит от очилата за плуване, както и възпаление на очите от хлора, когато не слагаме плувни очила.