Язовир \"Цанков камък\" заплашва град Девин с потоп.

Язовир \"Цанков камък\" заплашва град Девин с потоп. Заради покачилото се ниво на водата вече са залети промишлени сгради.

От десетина дни Девин се е превърнал във вид пристанище на \"Цанков камък\". Водите от опашката на язовира вече са достигнали входа на града. И докато рибарите се радват на улова си, търговецът Джамал Кичуков гази в половин метър вода в опит да спаси стоката си от нахлулата в строителния  склад, вода от язовира.

Преглъщайки сълзите си допълва, че ползвал помещението под наем. Загубил всичко, за което е работил повече от 10 години.

Страхът от наводнение принуди работник от съседния склад да  премества стока в по-висока зона.

За да не залее язовира основния път за Девин, в момента строителни машини повдигат нивото му с около 2 метра.

Според потърпевшите, именно при повдигането на шосето водата от язовира се просмукала и навлезнала в складовете. Цялата наводнена сграда е собственост на  столичанина Антон Агонцев. В телефонен разговор той разказа, че никой не е съгласувал, каквито и да е строителни дейности с него като собственик на граничещ имот.  

Допълни, че единствено преди години устно го уведомили, че има опасност водата да достигне до земята му. Нито от НЕК или общината обаче му предложили удовлетворяващ вариант да обезвъзмездят загубите от потапянето на имота му.

От представителството на електрическата компания в Девин отказаха да застанат пред камерата на \"Календар\", но обясниха, че са в процес на преговори с потърпевшите.