Съобщиха от пресцентъра на МВР...

Голямо количество оръжие и боеприпаси бе открито в Пловдивпри спецоперация на служители на отдел БОП в областната дирекция и ГДБОП, съобщиха от пресцентъра на МВР.


Подробности за проведената на територията на Пловдив операция бяха огласени днес от главния секретар на МВР Калин Георгиев, директора на ГДБОП гл. комисар Станимир Флоров и директора на ОДМВР-Пловдив ст. комисар Тодор Чонов. В пресконференцията участваха и комисар Димитър Влахов, началник на отдел БОП-Пловдив, гл. инспектор Антоний Атанасов и Анна Викова, прокурор от Районна прокуратура, Пловдив.


Служителите на областния отдел БОП и колегите им в София са работили изключително интензивно в продължение на последните два месеца. В резултат на проведеното разследване, вчера под ръководството на районната прокуратура, спецполицаите пристъпили към задържането на В.К./ 57 г./ и Т.Т./ 58 г./. Те били заловени към 13.30 часа на ул. \"Прилеп\" в Пловдив със 7 армейски гранатомети модел \"НЕТО\". Единият от задържаните пловдивчани е служител на стрелбищен комплекс, а другият – бивш служител на главна дирекция \"Изпълнения на наказанията\" към Министерството на правосъдието. При последвалите претърсвания в дома на В.К. и в наето от него помещение са били намерени и иззети над 4000 патрони за нарезно оръжие, три капсулдетонатора, 4 пистолета- единият от които автоматичен, 4 дръжки за различни марки и модели пистолети, 7 пълнители за пистолети, цев от дълго нарезно оръжие, цев за гладкоцевна ловна пушка, две нарезни карабини с оптичен мерник, 2 гранати, метални детайли, метални сачми, предмети с цилиндрична форма. В.К. направил опит да избяга, като счупил стъкло на тераса и е получил повърхности наранявания. Оказана му е медицинска помощ.


Двамата ще останат в ареста в рамките на 72 часа, срещу тях ще бъде предявено обвинение по чл. 339 ал. 2 от НК. Предвиденото в закона наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 3 до 10 години.

По случая предстоят оперативно-процесуални действия и експертизи, дори такива за доказване на съпричастност на намерените оръжия към извършени в страната ни тежки престъпления.

Фактът, че толкова много оръжие бе иззето, показва колко добре са се справили колегите, на които изказвам благодарност от името на министър Цветан Цветанов, заяви главен комисар Калин Георгиев. По думите му, успехът на операцията е доказателство за отличното взаимодействие на служителите от всички звена в системата на МВР и от институциите извън нея. Главният секретар на МВР поясни, че гранатометите не са произведени в страната ни и че ще бъде направено всичко необходимо със задграничните партньори на МВР по фабричните номера на оръжията да се изясни техния произход. Според главен комисар Флоров, операцията е проведена перфектно и е пример за високо качество и прекрасно сътрудничество с прокуратурата. /БГНЕС