Отчети показват, че депутатската заплата не формира основната част от доходите на народните представители...

Депутатската заплата не формира основната част от доходите на народните представители. Доказателството са отчетите на народните избраници пред Сметната палата. Информацията беше публикувано по-рано тази седмица на сайта на държавния орган.

От публичните декларации става ясно, че депутатите печелят честно пари и извън парламента – основно от продажба на дялове от собствените си фирми, консултантска и стопанска дейности.

Румен Стоилов е депутат на ГЕРБ. Според попълнената от него данъчна декларация, разполага с 880 000 лв. налични средства, заедно със съпругата си има влогове от 343 хил. лв. в банки и е дал 1 600 000 лева заеми на фирми.

Председателят на групата на ГЕРБ в парламента Красимир Велчев има около 2 млн. 300 хиляди лева доход от продажбата на фирмата си. За което обясни, че е внесъл в държавата данък от 200 хиляди лева.

Стабилно финансово състояние демонстрира и депутатът от левицата Петър Курумбашев. Който разполага с 332 491 лв. доход от продаден апартамент, 43 997 банкови влогове и е дал заем от 2,3 млн. лв. на фирми. Уточнява, че извън парламента работи като старши съветник на норвежка компания за хидроенергетика.

Съпартийката му Мая Манолова също изкарва допълнително пари от адвокатската си кантора. Заработената сума за миналата година е 34 275 лв.

127 000 лв. банкови влогове и 38 850 лв. доходи от стопанска дейност има Михаил Михайлов от \"Синята коалиция\". Депутатът е консултирал хоспис в Панагюрище.

Депутатът от \"Атака\" Димитър Карбов разполага с 11 793 лв. доходи от стопанска дейност и прехвърляне на имущество. 7 800 лв. от тях дошли от консултантска дейност.

В крайна сметка стана ясно, че парите му е платила централата на \"Атака\" за това, че е областен координатор на партията във Варна.