25 процента от жените в България страдат от наднормено тегло, сочи проучване на МBМD.

25 процента от жените в България страдат от наднормено тегло, сочи проучване на МBМD, изготвено по поръчка на Федерацията по културизъм и фитнес.

Силвия е на 27 и от пет години работи като фитнес инструктор. За първи път влиза в залата случайно. Една година след първото посещение в залата, Силвия решава да се яви на състезание по боди фитнес и го печели. За да се стигне до фръцкането обаче, трябват време, постоянство и разбира се някои генетични дадености.  Постепенно впечатляващото тяло на Силвия я превръща в обект на възхищение и завист.

За съжаление, много от нас се изкушават да посегнат към средства, които обещават бързи резултати. Повечето от тях обаче или крият рискове, или изобщо не действат. По-заможните залагат на тежки пластични операции. Най-достъпни изглеждат хапчетата за прочистване, които се продават в аптеките, но нямат съществен ефект. В най-екстремните случаи чрез интернет се поръчват препарати с неясен състав и без разрешителни за продажба. Странно е и че все още има хора, които вярват в сурови диети като например тази с кисело зеле по три пъти на ден.

Едно от основните притеснения на жените, които за първи път отиват на фитнес, е да не натрупат твърде много мускули.

Друга разпространена заблуда е, че малкото килограми са гаранция за добър външен вид. Всъщност мазнините са доста по-леки от мускулите.

Силвия съветва при първото посещение в залата задължително да се консултирате с инструктор, за да не си навредите или пък да няма резултати. Според нея,  да се тренира три пъти седмично по около час и 15 минути е достатъчно за добър тонус.