Парализираният човек движи само главата и един от пръстите си, но това е напълно достатъчно, за да управлява робота...

Почти изцяло парализиран човек, който може да движи единствено главата и един от пръстите си, вече е способен да се почесва, да си взима прибори от кухнята, да комуникира в интернет, дори да се бръсне. Как е възможно това при положение, че ежедневието на 40-годишния Хенри Евънс е живот в инвалидна количка?  

Пи Ар Ту е името на робот, разработван в последните години от екип учени от Техническия университет на Джорджия. Машината се командва дистанционно чрез специален софтуер и извършва обикновени механични движения. Миналата година Хенри Евънс, който след претърпян тежък инсулт е парализиран и прикован за инвалидна количка, гледа репортаж за изобретението.

В робота той вижда начин прави немислими за физическото му състояние. И се оказва, че Пи Ар Ту наистина може да бъде много полезен за Хенри. Парализираният човек движи само главата и един от пръстите си, но това е напълно достатъчно, за да управлява робота. И вече дори може да се бръсне само с помощта на Пи Ар Ту. Или да подрежда дрехите си, командвайки машината от клавиатурата. Тепърва роботът ще бъде усъвършенстван, но дори и настоящата му работа има огромен положителен ефект върху живота на Хенри Евънс.