Благодарение на общите усилия на природозащитниците Палау е истинско убежище за рибите...

Какво е общото между политик, гмуркачи и учени на отдалечен и красив остров в Тихия океан? Отговорът е акулите. И по-скоро спасяването им от бракониерите.

 

Благодарение на общите усилия на природозащитниците Палау е истинско убежище за рибите. 

Едно далечно място, остров, намиращ се на 750 километра от Филипините, природата е оставена на мира от човешката хиперактивност. И най-вече един определен животински вид.

 

В Палау топ приоритетът е защитата на акулите. Тук те са защитени от най-големия си враг – човека. Всяка година 100 милиона акули биват убивани от хората. Но благодарение най-вече на местния екоактивист и политик Ноа Идечонг посегателството над тези животни е недопустимо в Палау.

 

Акулите са мишена за бракониерите заради перките, които са високо ценени като кулинарен деликатес, особено на огромния китайски пазар. Така се стигна до масово избиване на рибите.

 

Гмуркачът Дермът Кийн забелязва рязък скок в убийствата на акули в последните 10 години и се присъединява към местните активисти, които настояват за законова уредба срещу бракониерството.

 

От няколко години в Палау ловът на акули е забранен със закон. Но местните власти трябва да се грижат за прилагането на този закон. За целта има няколко екипа, които патрулират по водите на Палау, заемащи територия, колкото Франция. Но те разполагат с ограничени ресурси и много често нарушителите се измъкват. Тук на помощ идва и науката.

 

Специални датчици, разположение в рифа, помагат за проследяването на рибите и за тяхната защита. Това да животни, оцелели на Земята повече от 400 милиона година. И в Палау наистина се стараят да удължат този период.