На Марс може би има течна вода - основен компонент за зараждане на живот...

На Марс може би има течна вода - основен компонент за зараждане на живот. Това сензационно откритие са направили съвместен екип учени от Съединените щати и Швейцария.


Снимки от планините на Червената планета, на които вероятно се виждат широки няколко метра улеи, издълбани от водата, са били направени от космическата сонда Марс Орбитър.


Улеите, които вероятно са издълбани от вода, са дълги стотици метри. Те започват между остри скали и се спускат от хълмовете към равнините под тях.

 

Учените съобщиха, че са били забелязани от страната на планините, които са огрявани от слънцето през лятото. Улеиете преминавали през множество препятствия, а понякога се разделяли или събирали. През зимата изчезвали.

 

Експертите обясниха, че най-вероятно става въпрос за солена вода, въпреки че нямат доказателства за това свое твърдение. Те допуснаха, че при наличието на този феномен на Марс може да има прости форми на живот, които оцеляват през краткото лято на Червената планета.

 

Геолози пък обясниха, че наличието на улеи, издълбани от вода, доказвало твърдението, че под повърхността има големи, солени езера.