Вече месец болницата в Девин е затворена...

В Девин десетки болни хора са принудени да пътуват за лечение до Смолян и Пловдив дори с риск за живота си.

 

До тази ситуация се стигна след като преди месец болницата в града затвори врати, заради натрупани дългове в размер на милион и половина лева.

 

Въпреки обещанията на местна власт и различни депутати за спешно спасяване на болницата, месец  след затварянето й отделенията все още са запечатани. Пред   спешния център се натъкваме на семейство,  което е видимо разстроено. Причината -дежурния лекар се съмнява, че дъщеря им е с възпален апендикс и затова  трябва да я отведат  в Смолянската болница.

 

„Просто ужас. От тука до Смолян е 2 часа път. Това ми е дъщеря как няма да ми е притеснено. Ако стане нещо по път как ще я лекуваме. Просто не знам какво да правим. \", споделят разстроените родители.

 

Допълва, че ако болницата работела нямало да се налага да поемат този риск. Секунди по-късно лекарят ги успокои, че състоянието на момичето позволява да пътува. Не бил сигурен и в диагнозата тъй като след затварянето на лечебното заведение останали без специалисти за консултации.

 „Много често за консултации особено за децата .Тези консултации са постоянни. Като нямаме възможност нито за лаборатория нито за рентген.\", оплаква се дежурният лекар на въпрос колко често се налагат такива ситуации.

 

Имали само две линейки и не можели да рискуват едната да отпътува до Смолян за неспешен случай.

 

След закриването на болницата в Девин екипи на Спешна помощ и линейки пътуват поне по три пъти на ден до Смолян

 

Най-потърпевши от липсата на болница обаче били самите пациенти.

 

Поради липсата на финанси  много от пациентите отказвали да  се лукуват в други градове и прибягвали до самолечение. Болницата в Девин обслужваше над 30 хиляди души от три общини.