Повдигнаха обвинение срещу кмета на созополското село Габър...

На път са да паднат първите жертви в играта с гласовете на хората преди местните избори. Прокурорите в Бургас обвиниха в незаконна регистрация кмета на созополското село Габър - Димитър Трънков. Според обвинението той регистрирал 18 души в селото си, само, за да получи гласовете им за местния вот.

Обвиненият Димитър Трънков е кмет на созополското село Габър вече трети мандат. Според прокуратурата е регистрирал незаконно 18 души. Кметът твърди, че 4-ма от тези хора са работили в неговата животновъдна ферма, а останалите сезонно. Отрича да ги е регистрирал собственоръчно

Кметът твърди че другите двама кандидати за поста му регистрирали близо 150 души -външни. През есента на 2010 ги водили с автобуси. В селото всички знаят, но малко искат да говорят.

Недоволни от работата на кмета пращали сигнали до община и областна години наред. В началото на март тази година създали инициативен комитет.

Следват масови регистрации на имащи имоти в селото и близки на живеещите в Габър. От прокуратурата обясниха, че към момента в селото има около 200 нови регистрации. При обиските, извършени от Икономическа полиция,  са иззети дневниците от общината. Те ще бъдат проверявани един по един, назначени са експертизи на подписите на кмета и печатите в съответните регистри.

От районната прокуратура в Бургас обясниха специално за \"Календар\", че утре ще внесат искане в Районния съд за отстраняване на кмета Трънков от поста до изясняване на случая.

Проверка на документация попречи това да стане още днес.