Дянков предлага държавните служители да имат гарантирана работна заплата от 70%...

Поредно заседание на съвета за тристранно сътрудничество. Днес синдикати, работодатели и правителство обсъждат размера на пенсиите и глобите за работници, които се трудят без договор.

 

КНСБ предлага при първо нарушение на работника да се удържат 10% от минималната работна заплата, а при второ – 30%.

 

Предложението на КТ \"Подкрепа\" е санкцията на работника да е процент от осигурителния доход, който да се внася в НОИ по неговата осигурителната партида – нещо, което се одобрява и от работодателските организации. Предложението на социалния министър Тотю Младенов е глобата за работника да е между 50 и 200 лева.

 

Стана ясно, че финансовият министър Симеон Дянков е дал уверение пред социалните партньори, че правителството ще предложи укриването на осигуровки да се приравни към укриването на доходи и данъци и така да се смята за криминално деяние.

 

Друга тема, която обсъждат тристранните партньори, са заплатите в държавната администрация. Предложението на Симеон Дянков е държавните служители да имат гарантирана работна заплата от 70% и допълнителен бонус между 10 и 30%, според свършената работа.

 

Темата за пенсиите не е включена в официалния дневен ред на днешния тристранен съвет. Засега е ясно, че синдикати и работодатели настояват за увеличение на всички пенсии, докато предложението на правителството е увеличение на най-ниските пенсии евентуално от средата на другата година.