Oфициално е дадено началото на стачните действия на Централната ЖП-гара в София...

Стачката в БДЖ започна. Около 200 железничари на централната ЖП-гара в София спряха работа и излязоха на протестно шествие край пероните. Служителите няма да се качат във влаковете до 16 часа днес.

Синдикатите потвърдиха още веднъж, че стачката е безсрочна и няма да прекъсне, докато не се стигне до сближаване на позициите и подписване на споразумение. Синдикалистите са категорични, че стачката е законна и ръководството на БДЖ няма право да уволнява служители за участие в нея. Повод за недоволството са предвидените съкращения в компанията на 2000 служители.

На Централната ЖП-гара в София е репортерът на Нова телевизия - Яница Василева.

За зрителите тя потвърди, че официално е дадено началото на стачните действия на Централната ЖП-гара в София, а все повече служители на БДЖ се събират. Към стачниците се присъединиха и служители от Градския транспорт на Общината.

Припомняме ви, че ден преди стачката в БДЖ, служителите са били задължени със заповед да декларират намерението си, че ще стачкуват. За това сигнализираха синдикатите и допълниха, че подобна заповед е незаконосъобразна. Те призоваха служителите в железницата да не изпълняват заповеди, с които им се вменяват допълнителни задължения извън това да стоят на работното си място.

Синдикатите са категорични, че твърдението на БДЖ, че стачката е незаконна цели единствено внасяне на смут и съмнения сред работниците в железниците относно упражняването на законното им право на стачка.

И още по темата – във видеото.