Тежко остава състоянието на момчето, пребито от няколко момчета...

Софийският районен съд наложи най-тежката мярка \"задържане под стража\" на 15-годишния Валентин Стоянов. Той е обвинен в жесток побой над 16-годишния Андрей Илчев. След тежките удари Андрей загуби единия си бъбрек.

 

От \"Пирогов\" съобщиха, че състоянието на момчето се е подобрило, но ще остане под лекарското наблюдение. Инцидентът стана в сряда вечерта пред столичното 35-то училище, когато 16-годишното момче се прибирало към дома си.

 

Според съда събраните доказателства до момента – свидетелски показания, разпознавания, претърсвания, съдебно-медицинска, психиатрична и психологична експертиза, доказват, че Валентин Стоянов е извършил побоя.

 

Магистратите приемат, че има реална опасност 15-годишният Валентин да се укрие или отново да извърши престъпление. Те припомниха, че това не е първото провинение на непълнолетния, въпреки че не е осъждан досега.

 

В доказателствата се посочва още, че Валентин няколко пъти е бил инициатор на сбивания с по-големи от него ученици, за да покаже надмощие. Разпитани са бащата на Андрей – Огнян, съученици на двете момчета и класната и психологът на 35-то училище.

 

Валентин, заедно с двайсетина свои съученици и приятели от гимназията по строителство и архитектура, се уговорили и решили да пребият някой ученик от столичното 35-то училище без значение кой е той. Уговорката била те да са с маски, така че да останат анонимни. Планът бил да се разделят на групи, за да не бъдат заподзрени. Валентин обаче се движел отделно. По пътя си срещнал две момичета, с които се поздравил. Зад тях вървял 16-годишният Андрей, с който до този момент не са имали контакт.

 

След като се разминават Валентин сложил маска на лицето си и нападнал момчето. Според свиделските показания на очевидците и извадените разпечатки от компютъра на Валентин става ясно, че той е хванал през кръста Андрей, вдигнал го и го хвърлил на земята.

 

След това започнал да го рита в главата и по тялото. Малко по-късно непълнолетният се прибрал и се похвалил за извършеното пред свои приятели във Фейсбук и Скайп с думите: \"Аз го ударих и от там такова мятане, имам чувството, че се пукна асфалтът, и от там два шута\".

 

За извършеното престъпление - нанасяне на тежки телесни повреди, законът предвижда от 3 до 15 години затвор. Заради това, че Валентин е непълнолетен обаче присъдата може да бъде намалена до 5 години лишаване от свобода.

 

Съдът прие случая като изключителен, което позволява непълнолетният да получи най-тежката мярка. В залата бяха и родителите на Валентин, които не коментираха. В тридневен срок близките могат да обжалват. Ако това стане, следващото дело ще бъде на 2 декември.