\"Можете и да платите и пак да не получили качествена медицинска услуга\"...

\"Не съм изненадан. Аз отдавна предупреждавам, че политиката, която води до разрушаване на конкуренцията между лечебните заведения, ще има за резултат влошаване на качеството на здравеопазването. То от своя страна се измерва с броя починали пациенти\".

 

Така д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването коментира в \"Здравей, България\" последния случай с починала родилка, този път в болница \"Света София\".

 

\"Има много добри лекари, но поставени в тези условия вниманието им е съсредоточено в това как да се вместят в рамките на бюджета и да попълнят купища формуляри. Системата не се интересува от резултата на лечението, а от това дали са попълнени определени документи\", на мнение е д-р Кацаров.

 

Според него и лекарите, и пациентите са жертви на лошата политика в здравеопазването и допълни, че е грешка да се противопоставят едните на другите.

 

На въпрос дали като си плати за избор на екип, една майка си решава проблема, д-р Стойчо Кацаров заяви, че за него това е голяма глупост.

\"Винаги го сравнявам с това все едно да си купя обувки от магазина и да искат да им платя допълнително, защото съм ги купил от тях. С избора да се лекувам в дадена болница, аз нося парите, които вървят след мен там\", допълни той.

 

\"Можете и да платите и пак да не получили качествена медицинска услуга. Парите не са гаранция\", заяви д-р Кацаров.

 

Неотдавна Центърът за защита правата в здравеопазването отправи обвинения към ръководството на Правителствена болница, че извършват незаконни трансплантации.

 

\"Това е един класически пример за това как работи системата. Ние най-отговорно твърдим, като разполагаме с доказателства, че болницата няма право да извършва трансплантации. Има изисквания за структури, персонал и квалификацията на този персонал. На Правителствена болница всичко това й липсва\", каза още д-р Стойчо Кацаров.

 

Като доказателство за думите си, той обясни, че за последните три години от 10 деца, трансплантирани там, 5 са починали и то един месец след трансплантациите. Още две са били насочени за повторна интервенция, тъй като първата била неуспешна.

\"Това прави 70% неуспешни трансплантации за три години и това са официални данни\", обясни д-р Кацаров.