Синдикатите не отстъпиха по точките от колективния трудов договор...

След шест часа преговори ръководството на БДЖ и синдикатите отново не успяха да се споразумеят за прекратяване на протеста. Разгорещени спорове предизвика предложението за премахване на допълнителните възнаграждения и намаляване на ставката за прослужено време в железницата.

 

Синдикатите не отстъпиха и по точките от колективния трудов договор, които предпазват служителите от уволнения. Преговорите продължават и утре.

Споровете в началото на срещата гравитираха около  настояването на синдикатите БДЖ да преподпише колективния трудов договор на работниците от 2009-та година, с който се запазват социалните им придобивки.

 

Синдикатите приеха обещанието до края на месеца работниците да получат ваучерите за храна, които се бавят от октомври. Служебното облекло също ще бъде доставено, веднага след  приключване на процедурата за изпълнител на поръчката.

 

В крайна сметка за утре остана за обсъждане идеята за подобряване качеството на работа в железницата. От БДЖ предлагат служителите да се поощряват с бонуси за добре свършена работа. Според синдикатите обаче по този начин ще се пести от заплатите на хората.

 

Ръководството на  железопътния холдинг предложи мерки за намаляване кражбите на гориво, билети и резервни части.