Още от постъпването на пациента в болницата...

 

Пациентски организации настояват да се регламентира поведението на лекарите и медицинските сестри още от постъпването на пациента в болницата.

 

За целта трябва да бъдат въведени допълнителни медицински стандарти, които спешно да започнат да се прилагат.

 

За пример от организацията дадоха Великобритания, където действали над 80 стандарта, разписани в така наречения Генерален медицински съвет.

 

И сега в Етичната комисия  липсват обществени представители. По този начин, според пациентските организации се нарушава прозрачността. Оттам разказаха и за други пречки в работата на Комисията, когато експертното им мнение е било прескочено. Например случаи, в които проверяващите лекари нямали достъп до документите по даден сигнал, тъй като те вече били иззети от прокуратурата.

 

От пациентската организация отново дадоха за пример Великобритания, където решенията по даден случай се взимат най-много до 9 месеца. За сравнение – у нас произнасянето може да продължи с години. Междувременно, още преди дни лекарите заявиха, че се води масова кампания срещу съсловието. Само за последната година в болниците е имало 16 хиляди прокурорски проверки по сигнали. Едва по 100 от тях е образувано досъдебно производство. В останалите не е намерена вина на медиците.