Според социолозите я изпращаме с все по-голям икономически песимизъм...

2011-та донесе на българите и хубаво, и лошо, но според социолозите я изпращаме с все по-голям икономически песимизъм. Изследване на „Алфа рисърч\" от декември показа, че тази година е оценена като най-лошата от 1997-ма насам.

 

Дали причините са в преломните събития на 2011-та, в необходимостта от още реформи или в числата на националната статистика?

 

Бунтове, протести, избори, рокади. Страховете за здравето и насъщния изкараха хиляди хора на улицата. Буксуващите промени в здравеопазването доведоха до смяна на трима здравни министри - от Божидар Нанев, през Анна-Мария Борисова - до Стефан Константинов. Всеки от тях дойде с големите дини под мишница.

 

Междувременно няколко болници обявиха огромни задължения, а цели райони останаха без доктори. 

 

Социалното напрежение ескалира и в края на годината, когато земеделците излязоха на протест и докараха тракторите си в София. Те настояваха да получат обещаните 570 милиона лева за сектора. Дадоха им по-малко.

 

По време на движението на тракторите беше спряно движението на влаковете. Стачката започна, когато от ръководството на БДЖ обявиха, че заради дълговете на дружеството ще съкратят близо 2000 служители. Загубите от спрените влакове надхвърлиха два милиона и половина лева.

 

Паралелно с тези протести започнаха и други - срещу пенсионната реформа. Синдикати и работници настояваха управляващите да се откажат от планираното увеличение на пенсионната възраст.

 

Кабинетът се съгласи да не вдига пенсионната възраст с година, а това да става с по четири месеца от началото на 2012-та. Социалните преговори продължават.

 

По-рано през годината протест имаше и срещу цените на горивата. Последва и кризата с „Лукойл\". 
Правителството взе антикризисни мерки, сред които продажбите на „Кремиковци\" и на „Булгартабак\", както и оттеглянето ни от проекта „Бургас-Александруполис\". Анализатори и социолози не определиха 2011- та като година, преминала изцяло под знака на изборите.

 

Въпреки разгорещената предизборна битка – резултатите на ГЕРБ не бяха изненада –  поставиха кметове на големите градове и своя президентска двойка – Плевнелиев - Попова.

 

А този успех се случи и въпреки разрива в отношенията с „Атака\". Той определено започна бурно.

 

Предизборно и с опит да получи етикет на етнически конфликт, политически провокация и разчистване на сметки, станахме свидетели на още един конфликт, но с далеч по- голям отзвук. Катуница, 23 септември.

 

Случаят с прегазеният 19-годишен Ангел от близки на обявения за ромски цар Кирил Рашков ескалира в страхотно социално недоволство. Починалият ден по-късно приятел на момчето - Павел, който припадна при шествие срещу фамилия рашкови допълнително изостри ситуацията и доведе до протести в цялата страна, арести и проверки на данъчни. Кирил Рашков беше задържан за закана за убийство. Изненадващо в края на годината той обяви, че му е по-добре в ареста, защото се страхувал от ситуацията навън. И остана зад решетките.

 

Темида обаче отказа да чуе молбите на друг превърнал се в лош герой от новините Стефан Стефанов. Безпрецедентната криза със заложниците в банка в Сливен, прострелян охранител и опит за въоръжен грабеж бяха през март. Месеци по-късно Стефанов се разкая пред Нова телевизия.

 

През октомври съдът остави Стефанов зад решетките за близо 15 години. 

 

От ареста обаче бяха пуснати обявените за пожароопасни и задържани за масовите палежи на автомобили. След превърналото се в масова психоза серийно явление от полицията обявиха, че има трима заподозрени за горящите автомобили в София.

 

На този фон и въпреки засилените полицейски акции, с не по-малък международен отзвук дойде решението за блокиране на присъединяването на България към Шенген от Холандия и Финландия. Пък и въпреки подкрепата на Европарламента...  

 

2011-та донесе уникални успехи и на учените от БАН, въпреки трудностите и протестите заради орязания бюджет. Едно от постиженията - български робот ще съдейства на медиците в откриването на лекарство за рак. Изобретението на БАН ще помага на специалистите и в ин витро оплождането. И както се казва - дано през 2012-та да се раждат само добри новини.