Стопаните имаха срок шест месеца...

В първата седмица на Новата година всички собственици на кучета в София трябва да поставят чипове на домашните си любимци. Стопаните имаха срок шест месеца.

 

След четвърти януари за домашно куче без електронна маркировка ще се налага глоба от 50 лева, а при повторно неизпълнение - акт за 200 лева.

 

Каси е толкова палава, че дори и на местата за свободна разходка не смеят да я пускат от повода.

 

Електронният чип е застраховка срещу един от най-големите кошмари на собственика - домашният любимец се загубва.

 

Още преди години, когато ни разясняваха ползите от чиповете, обещаваха и национална база данни, която и до днес не работи. Ако днес ние намерим нечий домашен любимец в София, при най-близкия ветеринарен лекар можем да разчетем само чипа.

 

За да открием и собственика, следва да се обадим в общинския инспекторат - на 24-часовия телефон 987 55 55 или в общинското дружество \"Екоравновесие\". Те са свързващите звена в днешния първоначален вид на столичната информационна система. А за да сработи тя, собствениците първо трябва да сложат чип на кучетата при ветеринаря и после ги регистрират в общинските данъчни служби. По наредба тези две стъпки са задължителни от деня, в който домашното куче навърши 4 месеца. През първата година от поставянето на чипа, стопаните ще бъдат освободени от 24 лева такса \"куче\".

 

Документът за платена такса или за освобождаване от плащане трябва да се носи при всяко извеждане на домашния любимец заедно с неговия паспорт или здравна книжка. 

 

Поставянето на чипа струва между 30 и 50 лева. В приютите Богров, Сеславци и Лозенец маркират домашни любимци безплатно, при условие, че преди това ги кастрират.

 

По данни на общината засега в София са регистрирани около 5000 домашни кучета, а предполагаемият им брой е около 200 хиляди.