Властите в Румъния трябва да издирят собствениците на корабите...

Потънали кораби от времето на Втората световна война пречат на плаването по Дунав. Съдовете обаче са в румънски води. Затова властите в северната ни съседка трябва да издирят собствениците на корабите и да поискат от тях разрешение да ги извадят. 

 

Ширината на фарватера по река Дунав край остров Косуй е малка и това допълнително пречи на преминаващите кораби. Заради ниските води на реката се наложило преместване на плавателния път по-близо до румънския бряг. Именно там кораб получил пробойна от железа на потънали съдове.

 

Само при стриктно спазване на ширината на фарватера минаващите през това място кораби няма да бъдат повредени. Заради ниските води над 20 са критичните участъци по река Дунав, като най-сериозно е положението край Батин, Вардим и Белене.

 

От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав знаят за още три плавателни съда – секция, кораб и кран, които от години стоят на дъното малко над Силистра.  От румънска страна са категорични, че няма как да извадят потъналите съдове.

 

Румънците първо трябва да уточнят кои са собствениците на корабите, тъй като именно те трябва да дадат разрешение за изваждането им.