Тромавата процедура по издаване на разрешителни ги отказва да възобновят бизнеса си...

Все по-малко са животновъдите от Странджа, които искат да възстановят стадата си след епидемията от шап. Миналата година заради бум на болестта последва масово унищожение на застрашени животни в Югоизточна България.

Сега обаче тромавата процедура по издаване на разрешителни отказва фермерите да възобновят бизнеса си. Много от тях се оплакват и че не са получили обещаните от земеделския министър обезщетения.

Заради епидемията Атанас Тодоров от Кости загуби над 100 телета от селектирана порода. Сега се опитва да възстанови стадото. От дни има 35 телета. Оплаква се от бавната и тромава процедура по разрешаване на отглеждането им. Парите са му стигнали само за  40 животни. Оплаква се, че земеделският министър не е изпълнил обещанията си.

Едва 10 стопани са закупили и отглеждат отново животни след епидемията от шап в Странджа. Заразата плъзна през януари миналата година и до април обхвана 10 села в региона. В тях бяха избити стотици животни

В пограничните общини се вземат превантивни мерки да не се появи отново шап. Всички животни ще се маркират веднага след раждането им. Забранява се свободната им паша.