Българският хелзинкски комитет ще излезе пред сградата на Съдебната палата

 

На 4 май ще се проведе протест пред сградата на Съдебната палата в София, съобщиха от Български хелзинкски комитет (БХК). Поводът е убийството на 25-годишният студент по медицина Михаил Стоянов, станало на 30 септември 2008 г. в Борисовата градина.

 

Две години отне на полицията, за да разкрие лицата, които да привлече като заподозрени за жестокото престъпление от омраза. Това са Радослав Кирчев и Александър Георгиев, тогава непълнолетни. Мотивът им - предполагаемата сексуална ориентация на Михаил. Същите лица са съпричастни, според полицията, към серия от още най-малко 10 нападения, чиято цел е била да "прочистят" парка от гейове.

 

На 19 април 2012 г. Софийският апелативен съд освободи младежите срещу парична гаранция. Прокуратурата все още не е готова с обвинителен акт, а в края на май изтича определеният 2-годишен срок за задържането им в досъдебна фаза.

 

Целите на протеста са да покаже съпричастност към трагедията в семейството на Михаил, да изостри социалната чувствителност и да покаже, че гражданското общество иска ефективно разследване и правосъдие в разумен срок. Протестиращите ще настояват работещите институции да са с лице към гражданите. Протестът ще покаже единността на хората и всички, които са съпричастни с тях, в защитата на фундаменталното им право на свобода от дискриминация.

 

"За да бъде мълчанието ни още по-красноречиво, ще инсценираме гледка на десетки мъртви тела на хора, лежащи пред входа на сградата. Участието в лежащия протест не е задължително - всеки може да подкрепи протеста отстрани в знак на съпричастност. Колкото повече хора се съберат, толкова по-силно ще бъде посланието ни", заявяват организаторите на протеста.

 

Гражданската инициатива ще внесе и молба до главния прокурор Борис Велчев, материалите по преписката и предстоящото наказателно дело да бъдат поставени под особен надзор от Прокуратурата на Република България с оглед на високия обществен интерес по предмета на делото. Това е първият получил широка публичност случай на убийство с хомофобски подбуди у нас.

 

Организаторите ще поискат още да бъде назначена служебна проверка за изясняване на причините, довели до забавяне на предварителното производство.

 

Още по темата вижте и в "Часът на Милен Цветков" от 3-ти май на сайта на Nova Play.