Хората легнаха на тротоар в центъра, недоволни от пускането на обвиняемите под гаранция...

 

Жестокото убийство на 25-годишния Михаил Стоянов през 2008 г. в Борисовата градина провокира много хора да се съберат в петък пред Съдебната палата в София. Поводът е пускането под гаранция на предполагаемите убийци.

 

Преди четири години студентът по медицина беше пребит до смърт от група младежи, които "прочиствали парка от гейове". 

 

Обвиняемите по случая – Радослав Кирчев и Александър Георгиев, тогава на 19 и 20 години, попаднаха в мрежите на полицията две години след покушението.

 

В петък вечер близки и приятели на Михаил легнаха на тротоара пред Съдебната палата с искане за адекватно разследване и справедлив процес.

 

За двамата предполагаеми убийци се знае, че по време на атаката срещу момчето са били част от групичка от общо петима души. По думите на нападателите Мишо приличал на гей и затова станал жертва на тяхната омраза.

 

Разследващите стигнали до злодеите, след като единият включил мобилния телефон на Мишо.

 

През лятото на 2010 г. двамата нападатели бяха оставени в ареста с мотива, че срещу тях има достатъчно доказателства. На 19 април тази година обаче Софийският апелативен съд освободи младежите срещу парична гаранция.

 

Прокуратурата  не била готова с обвинителен акт, а в края на месец май изтича определеният 2-годишен срок за задържането на предполагаемите убийци в досъдебна фаза.

 

Репортер: Николай Василковски 

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова в сайта Nova Play.