"Ботевата поезия е най-високата мярка на волята на българския народ за свобода и независивмост" бяха част от словата

 

"Събрали сме се в подножието на легендарния Врачански Балкан да почетем паметта на Христо Ботев и падналите за освобождението на България", заяви президентът Росен Плвнелиев в словото си преди Тържествената заря проверка в памет на гибелта на великия поет.

 

"Той е от онези велики личности в световната история, които очертават високия ръст на всяка нация. Ботевата поезия е най-високата мярка на българския творчески гений, на волята на българския народ за свобода и независимост", каза държавният глава.

 

Президентът припомни думите на поета, че за свободата са достойни само тези, които са достойно да умрат в неговото име. "С героичната си саможертва Христо Ботев показа на целия свят, че българският народ е достоен за свободата си", добави Плевнелиев.

 

Преди словото си той прие тържествения строй на четирите роти от врачанския гарнизон. Президентът поздрави войниците с Деня на Ботев и загиналите за свободата на България. Редом с войсковите части присъства и студентски взвод. Причината за това е, че в още в края на ХІХ век студенти от Софийския университет решават да честват този ден като свой празник, защото българската младеж трябва да черпи вдъхновение от идеалите на Христо Ботев.

 

По традиция в цялата страна бяха пуснати сирените точно в 12 часа. По изключение това не се случи само в Перник по молба на кмета Росица Янакиева и областния управител Иво Петров. Причината е земетресенията и напрежението сред хората от областта.