Помощите са по 7.500 евро и ще се изплащат ежегодно по 1.500 евро...

 

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов връчиха заповеди за одобрените проекти, които ще подпомогнат пострадалите от наводнението през февруари дребни стопани от общините Харманли и Любимец.

 

Събитието се проведе в читалището на село Бисер. Проектите са за отглеждане на зеленчуци, орехи и животни, заяви министър Найденов. Подготвени са 12 проекта по мярка 141 "Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране" от Програмата за развитие на селските райони. За десет от тези проекта вече е издадена заповед за одобрение от Държавен фонд "Земеделие", а за другите два все още е в процес на издаване. Помощта по мярка 141 е до 7.500 евро и се изплаща ежегодно по 1.500 евро.

 

Националната служба за съвети в земеделието има готовност да изготви на вече одобрените стопанства и проекти по мярка "Модернизиране на земеделските стопанства". Чрез тези проекти те ще могат да закупят техника за обработка на почвата, да засадят нови овощни насаждения и да модернизират селскостопанските си постройки. Средната стойност на планираните проекти е между 10 000 - 20 000 лв.