Правителствените войски успяха да си върнат част от столицата Дамаск...

За първи път Арабската лига призова сирийския президент Башар Асад да се оттегли. На спешно заседание външните министри от организацията предложиха на държавния глава и семейството му безопасен коридор за напускане на страната. В същото време Лигата призова опозицията да сформира преходно правителство.

 

Призивът на Арабската лига към президента Асад да се оттегли вероятно няма да бъде чут, коментират анализатори. Те смятат, че офанзивата срещу градовете ще се засили, а гражданската война ще се задълбочи. Самият сирийски държавен глава е провел среща с новия шеф на армията и му е дал инструкции, сред които и такива как да смаже напълно противниците на режима си, пишат западните медии.

 

В същото време правителствените войски успяха да си възвърнат части от столицата Дамаск, които доскоро бяха в ръцете на бунтовниците. Активисти съобщават, че войниците буквално са екзекутирали поне 20 души. Според защитници на човешките права офанзивата е била проведена от елитната четвърта армейска дивизия, ръководена от брата на президента Башар Асад.

 

Продължава и битката за контрол на друг сирийки град - Алепо, където се водят ожесточени сражения. Държавната телевизия обаче отново омаловажи случващото се и съобщи, че армейските части просто преследват терористи.