В неделя Даниела Тренчева ще потърси отговор на въпросите около произхода на гагаузите

Събота, 18 август, 19:30 часа

Тема: Апостол на неволята

Автор: Рада Богданова

 

Светльо - Светлозар Стоянов, е израснал в домове за сираци. Завършва богословие, но признава, че не може да нарече себе си „богослов". По-скоро се определя от „тия, празнословите", като добавя „с чувство за българин, за това, че съм човек и си тежа на мястото".

 

В съботното издание на „Темата на Нова" репортерът Рада Богданова ще представи този човек като „апостол на неволята" и ще разкаже на зрителите неговата история.

 

Вече близо 15 години Светльо обикаля страната - първоначално по строежи и скелета, а в последствие в търсене на забравени свети места. До днес вече е минал през десетки изоставени местности и манастири, където посвещава труда и волята си за тяхното възстановяване. Работи, без да очаква възнаграждение или признание, а заслугите приписва на местните хора, които увлича със себе си.

 

Преди четири години прави и първата си изложба на забравени свети обители. От тогава е подредил експозиции в повече от 25 града, като едновременно с това не спира да обикаля в търсене на следващия, заплашен от гибелта на времето и немарата на хората, манастир.

 

„Темата на Нова" с автор Рада Богданова – събота, 18 август, от 19:30 часа по Нова ТВ.

 

Неделя, 19 август, 19.30 ч.

Тема: Гагаузите

Автор: Даниела Тренчева

Оператор: Росен Илиев

 

В неделното издание на „Темата на Нова" ще бъде излъчена втората част от поредицата на Даниела Тренчева за бесарабските българи. Този път водещата на новинарската емисия ще потърси отговор на въпросите около произхода на гагаузите и общите им традиции с бесарабските българи в Молдова.

 

Много автори до момента са се опитвали да определят народностната принадлежност на гагаузите, предвид факта, че те са се изселили от България, християни са, но пък са говорили турски. До скоро потомците на бесарабските българи в Молдова, отишли там по време на руско-турските войни от втората половина на 18 до средата на 19 век, наричат гагаузите, тръгнали с тях от Добричко, „нашите". Сега обаче ги наричат „съседи".

 

Какво промени отношението и историята? Екипът на Нова ТВ ще се опита да разбере от самите тях, на място в селата Кирсово и Комрат /Тараклия/, където живеят заедно българи и гагаузи.

 

Оказва се, че в разнородните исторически документи и теории всеки тълкува историята по свой начин. И на българите наистина им се иска гагаузите да са от техните - било заради произход, съседство, възможности за взаимопомощ, обич към съратници, теглили същата съдба, общите песни или просто защото има значение кой пише историята - дали тя е събрана от хората в Молдова, Турция или България, или просто се диктува от политическите и икономически интереси. 

 

„Темата на Нова" с автор Даниела Тренчева - неделя, 19 август, от 19:30 часа по Нова ТВ.