Глобата за застрашения вид е 800 евро

Журналистката Светла Петкова разказа в предаването „На кафе” драматична история за посещението си до Хърватия.

Тя заминава на почивка с приятеля си в края на август. Двамата отпътуват с личния си автомобил и всичко върви добре, докато не се натъкват на законови и административни закони, за които те дори не са и предполагали.
 

Тръгвайки си от полуостров Пелиашец, от където трябва да хванат пътна връзка за Корчула, двамата спират в заливче, където са разположени множество мидени ферми. При вида на интересни живи миди, те не устояват и отиват да ги разгледат от по-близко разстояние.
 

„Една от тях беше изхвърлена съвсем на брега, на по-плиткото. Приятелят ми я хареса и решихме да я вземем”, разказа Петкова в студиото. За да не се начупи, те я слагат в една шайга от плодове, но малко преди границата между Хърватия и Босна ги спира полиция.
 

Разпитват ги дали носят нещо непозволено в багажника си. Светла и приятелят й отиват на разпит в управлението и там разбират, че глобата, която трябва да платят за нарушението е 800 евро, тъй като мидата е застрашен вид и се пази от закона.
 

Поради невъзможност да заплатят солената глоба, приятелят на Светла Петкова остава задържан за 18 дни в Хърватския затвор.
 

Какво още се е случило в Хърватия може да видите в прикаченото видео.